Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ο κύριος Padoa.

Η τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού. ήταν η πρόσληψη του Tommaso Padoa-Schioppa ως συμβούλου του σε θέματα οικονομίας. Θα θέλαμε να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση και τι σημαίνει για τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Κατ' αρχάς ποιος είναι ο κύριος  Padoa; Είναι από τα πιο επιτυχημένα τραπεζικά στελέχη παγκοσμίως (με τον δικό τους ορισμό περί επιτυχίας) και από τους εμπνευστές και θεωρητικούς του ΕΥΡΩ.Επίσης διετέλεσε για δύο χρόνια υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία θα προσθέταμε.Αυτό όμως που εξηγεί την απόφαση του πρωθυπουργού και μας αφορά είναι η πορεία του κυρίου  Padoa στο ΔΝΤ και σε άλλους αντίστοιχους οργανισμούς.Ήταν (και είναι πιστεύουμε) βασικό στέλεχος του ταμείου και συνεπώς θεωρούμε, ότι η παρουσία στην Ελλάδα έχει να κάνει με την διασφάλιση των συμφερόντων του και όχι της χώρας.Και δυστυχώς θα είναι μέσα στα κέντρα αποφάσεων και λόγω θέσης, χωρίς θεσμικό έλεγχο.

Αυτό όμως που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι, ότι ο κύριος  Padoa είναι βασικό μέλος του Γκρουπ των 30  Βασικός σκοπός του γκρουπ, όπως λένε στην ιστοσελίδα τους, είναι η μεγιστοποίηση του ρόλου και της επιρροής του ΔΝΤ και άλλων αντίστοιχων οργανισμών στην παγκόσμια οικονομία.Τα συμπεράσματα δικά σας.


Η πολιτική κάθε ηγέτη καθοριζόταν πάντα από τους συμβούλους του. Προτείνουμε στον πρωθυπουργό την αναζήτηση συμβούλων με εμπειρία στην διαχείριση χρήματος και όχι θεωρητικούς με αμφίβολες προθέσεις.Είδαμε που μας οδήγησαν οι καθηγητές και οι θεωρητικοί τύπου Αλογοσκούφη.Να τα βράσω τα πτυχία τους.Η χώρα χρειάζεται στελέχη με αποδεδειγμένη ικανότητα εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη.Μια καλή επιλογή, θα ήταν μια συμφωνία με τον κύριο Buffet, για τον οποίο, όπως για τον καθένα μας, μιλάει η πορεία του.Ο ρόλος των θεωρητικών και των καθηγητών είναι η μεταφορά γνώσεων.Εκεί είναι χρήσιμοι.Ας κάτσουν λοιπόν στις τάξεις, γιατί όπως λένε και οι Αμερικάνοι, those who can't do, teach.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.

1.Group of 30. Μπείτε και δείτε τι πρεσβεύουν, ποια είναι τα μέλη και την καριέρα τους.
2. Βιογραφικό του κύριου  Padoa. Wikipedia,  Επίσημο
3. Warren Buffet, Berkshire Hathaway

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου